Deși astăzi știm destul de multe despre dinozauri și despre cum trăiau aceștia, se cunosc puține lucruri despre obiceiurile lor de “socializare”. Unii trăiau în grupuri, alții erau singuratici, mulți își îngrijeau ouăle pentru un timp scurt și doar despre câteva specii de dinozauri s-au găsit dovezi că erau părinți buni. Citește articolul și află care sunt descoperirile uimitoare despre ouăle dinozaurilor, despre puii de dinozaur și de ce primește Maiausaura premiul paleontologilor pentru cea mai bună mamă dinozaur.
La Dino Parc Râșnov, cel mai mare parc cu dinozauri din Sud-Estul Europei, poți vedea peste 120 de dinozauri, mulți dintre ei reproduși în mărime naturală! Ia-ți biletele online și hai la Râșnov!
Ouă de dinozauri, în cuiburi comune
Acum câțiva ani, o descoperire din Deșertul Gobi a adus informații noi despre felul în care dinozaurii își îngrijeau ouăle. Se pare că mamele dinozauri au făcut cuiburi comune, pentru a-și putea proteja ouăle de prădători, așa cum fac uneori păsările astăzi.
Cele 15 cuiburi conectate, descoperite de paleontologul Francois Therrien de la Muzeul de Paleontologie din Alberta, Canada, conțineau peste 50 de ouă în total, fiecare cu dimensiuni de aproximativ 10 – 15 centimetri.
La început, ouăle dinozaurilor erau moi
Unele descoperiri paleontologice au arătat că la început dinozaurii depuneau ouă moi, cu coaja demineralizată, așa cum sunt astăzi ouăle șerpilor. Pentru a se asigura că ouăle sunt protejate și puii de dinozaur reușesc să iasă din ouă, părinții dinozauri le îngropau.
În timp, dinozaurii au evoluat și ouăle acestora au început să aibă coada. Interesant e că această evoluție a apărut în mod independent la toate cele trei ramuri principale de dinozauri, Orhithischia (cu reprezentanți precum Triceratops sau Stegosaurus), Sauropodomorpha (ex. Brontosaurus) și Theropoda (T-Rex).
Cum erau dinozaurii ca părinți?
Comportamentul animalelor care fac ouă este în general de a lăsa puii să se descurce singuri, imediat după ce au eclozat. Cercetătorii au presupus că acesta era și comportamentul dinozaurilor, mai ales că în multe cazuri, mai ales la cei carnivori, puii ieșeau din ou gata să se miște și să se hrănească.
Totuși, există câteva excepții notabile în lumea dinozaurilor, de specii care, conform ipotezelor înaintate de paleontologi, erau părinți grijulii.
Maiasaura
În anii ‘70, paleontologul Jack Horner a descoperit un cuib comun imens, ce aparțineau unor mame dinozaur pe care le-a numit Maiasaura, care a trăit acum aproximativ 80 de milioane de ani. Descoperirea a unui număr atât de mare de indivizi ai speciei a fost neobișnuită, dar analiza în detaliu a fosilelor a arătat că puii de dinozaur aveau mușchii picioarelor foarte slabi, deci erau incapabili de a se mișca independent, dar dinții păreau ușor uzați, detalii care au conturat ideea că Maiasaura aducea mâncare înapoi în cuib, pentru a-și hrăni puii.
Descoperirea este considerată prima dovadă că dinozaurii își îngrijeau și hrăneau puii, până când aceștia erau capabili să se miște și să se hrănească singuri. De atunci, au mai fost descoperite astfel de indicii, despre dinozauri precum Psittacosaurus și Hypacrosaurus, care ar fi putut fi considerați părinți grijulii.
Oviraptor
Se pare că și tații dinozauri se îngrijeau de pui, mai ales cei din speciile Oviraptor sau Troodon. Aceștia îngrijeau puii, mențineau temperatura ouălelor caldă și aduceau hrană în cuib.
Fosilele de Oviraptor au fost descoperite în 1920 și pentru mult timp s-a considerat că aceștia furau ouăle altor dinozauri. Dar descoperirile recente au arătat că în cuiburile în care s–au descoperit rămășițele de Oviraptor erau propriile ouă, pe care se pare că le îngrijea.
Allosaurus
Un alt dinozaur care-ar fi putut fi un părinte care își îngrijea puii este Allosaurus, ce a trăit acum aproximativ 150 de milioane de ani. Într-un sit din Portugalia s-a descoperit un cuib cu 20 de ouă de Allosaurus, alături de care erau și ouăle unui crocodil preistoric. Una dintre ipotezele oamenilor de știință a fost că ar fi vorba de o formă de parazitism, în care crocodilul și-a lăsat ouăle în grija mamei protective din specia Allosaurus.
Te așteptăm la Dino Parc Râșnov, cel mai mare parc cu dinozauri din Sud-Estul Europei și un muzeu în aer liber, unic în România. Nu uita să ne dai like pe Facebook și follow pe Instagram!