Velociraptor a fost un dinozaur cu o gheară supradimensionată, în formă de seceră, ce a trăit în Cretacicul târziu, unde astăzi găsim pe hartă Mongolia și China. Numele are o proveniență latină, înseamnă „prădător rapid” și a fost dat de paleontologul american Henry Fairfield Osborn, care a descris, pentru prima oară specia, în 1924.

La Dino Parc Râșnov, cel mai mare parc cu dinozauri din Sud-Estul Europei, îl poți descoperi pe Velociraptor în mărime naturală! Ia-ți biletele online și vino să descoperi peste 120 de dinozauri atestați științific și reproduși în mărime naturală, conform celor mai noi descoperiri paleontologice.

Descoperirea fosilelor de Velociraptor

Henry Fairfield Osborn, paleontolog american și fost președinte al Muzeului American de Istorie Naturală, a menționat, pentru prima oară, trăsăturile dinozaurului într-un articol publicat în 1924 în revista „American Museum Novitates”. Articolul descria, în mod detaliat, scheletul fosilizat al unui Velociraptor găsit în deșertul Gobi din Mongolia, descoperit de expediția condusă de Roy Chapman Andrews în anul 1922. 

În descrierea lui Osborn, Velociraptor apare ca un prădător inteligent, ce-ar fi putut fi acoperit cu pene, având gheare mari și ascuțite și un craniu de aproximativ 25 cm.

Articolul lui Osborn a fost una dintre primele descrieri detaliate ale unui dinozaur teropod mic și a generat un interes considerabil în rândul comunității științifice. Descoperirea sa a contribuit semnificativ la dezvoltarea cunoștințelor despre dinozauri și a evidențiat importanța expedițiilor paleontologice în regiunile izolate și greu accesibile.

Ce se știe astăzi despre acest dinozaur?

Se crede că Valociraptor utiliza strategii pentru a-și prinde prada, detaliu care denotă inteligență. Se hrănea cu mamifere mici și reptile și își folosea ghearele atât pentru a-și prinde prada, cât și pentru a se apăra. Viteza sa de deplasare nu e considerată dintre cele mai mari, ipotezele paleontologilor fiind că putea să prindă până la 40 km/h.

Analizele asupra anatomiei acestui dinozaur au arătat că e posibil ca dimensiunea creierului și vederea, care pare să fi fost foarte bună, i-au adus lui Velociraptor capacitatea de a-și coordona mișcările cu mare precizie, dar și o inteligență peste medie.

În plus, recentele descoperiri au arătat că e posibil ca Velociraptor să fi avut pene, elemente ce ar fi putut ajuta la reglarea temperaturii corpului, la atragerea partenerilor sau la transmiterea de semnale altor membri ai grupului.

Velociraptor la Dino Parc Râșnov

Nu uita, la Dino Parc Râșnov îl poți vedea pe Velociraptor în mărime naturală! 

Cele mai importante informații despre Velociraptor

Descoperirile din paleontologie au o dinamică intensă din cauza faptului că, pentru majoritatea speciilor de dinozauri, nu au rezistat până în zilele noastre suficiente fosile de dinozauri, pentru ca acestea să fie studiate amănunțit. 

A avut acest dinozaur pene?

Această descoperire importantă a fost făcută de o echipă de paleontologi internaționali în timpul unor săpături în regiunea mongolă a Deșertului Gobi. În timp ce cercetau un schelet de Velociraptor bine conservat, cercetătorii au descoperit urme de pene. Această descoperire a ridicat multe întrebări despre evoluția și aspectul dinozaurilor, sugerând că penele au evoluat mult mai devreme decât se credea anterior și că multe alte specii de dinozauri ar fi putut avea, de asemenea, pene.

Velociraptor osmolskae

În 2018, o echipă de paleontologi a descoperit o nouă specie de velociraptor în Mongolia, pe care au numit-o Velociraptor osmolskae, după paleontologul polonez Halszka Osmólska. Noua specie a fost identificată prin forma unică a craniului și alte caracteristici particulare ale scheletului. Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că exista o proeminență osoasă în cavitatea nazală a Velociraptorului, care poate fi utilizată pentru vocalizări sau pentru a ajuta la reglarea temperaturii corpului. Această descoperire aduce o nouă perspectivă asupra evoluției sistemului respirator al dinozaurilor.


Te așteptăm la Dino Parc Râșnov, cel mai mare parc cu dinozauri din Sud-Estul Europei și un muzeu în aer liber, unic în România. Nu uita să ne dai like pe Facebook și follow pe Instagram!