Se spune că Hatzegopteryx putea face ocolul Pământului în zbor, fără să se oprească. E probabil cel mai mare dinozaur zburător din toate timpurile și-l poți admira chiar în Dino Parc Râșnov!
La Dino Parc Râșnov, cel mai mare parc cu dinozauri din Sud-Estul Europei, îl poți descoperi pe Hatzegopteryx în mărime naturală! Ia-ți biletele online și vino să descoperi peste 120 de dinozauri atestați științific și reproduși în mărime naturală, conform celor mai noi descoperiri paleontologice.
Hatzegopteryx a fost descoperit în România!
Hatzegopteryx thambema („Înfricosatorul zburător din Haţeg”) a fost descoperit în 1978 de către profesorul Dan Grigorescu, în zona Haţegului. A trăit acum circa 68 de milioane de ani, în perioada Cretacicului târziu.
Numele său este compus din cel al regiunii în care a fost descoperit, şi „pteryx”, termenul grecesc pentru „aripă”. Cu o deschidere a aripilor de circa 12 metri, un craniu de aproximativ 3 metri, nemaiîntâlnit la niciun animal din trecut, cu oase puternice ale membrelor, în pofida capacităţii de a zbura, care implică uşurinţă, Hatzegopteryx thambema este cel mai mare pterozaur descoperit până în prezent.
Hatzegopteryx reprezintă un adevarat paradox pentru fauna cu “dinozauri pitici“ din Ţara Haţegului. Dimensiunea anvergurii aripilor sale depăşea lungimea celui mai mare dinozaur din Haţeg (Magyarosaurus – 6 metri). În pofida dimensiunilor gigantice, greutatea animalului nu era foarte mare, datorită oaselor membrelor goale în interior, la fel ca la păsări, iar celelalte oase aveau o structură aseamănătoare polistirenului expandat, cu vacuole mari, care diminuau greutatea.
Ce alți dinozauri zburători au mai fost descoperiți?
Deși dinozaurii zburători erau impresionanți prin dimensiune și anvergura aripilor, se pare că erau ușori, mult mai ușori decât ne imaginăm, fiindcă doar astfel puteau să se înalțe și să zboare.
Quetzalcoatlus
Unul dintre cei mai impresionanți dinozauri zburători, a trăit în aceeași perioadă cu Hatzegopteryx. Numele acestui dinozaur este inspirat din cel al zeului aztec al șarpelui cu pene (Quetzalcoatl) iar analizele asupra structurii scheletice a dinozaurului au indicat adaptări pentru zbor, cum ar fi un corp lung și subțire și aripi alungite. Subiectul dietei lui Quetzalcoatlus este încă în dezbatere în comunitatea științifică, dar se pare că s-ar fi putut hrăni cu animale mici precum reptile, pești și chiar și cu alți dinozauri, de dimensiuni mici. Fosilele acestui dinozaur cu aripi au fost găsite în America de Nord, în special în Texas.
Pe Hatzegopteryx îl poți admira în cel mai mare parc cu dinozauri din Sud Estul Europei, la Dino Parc Râșnov!
Tropeognathus
Un alt dinozaur zburător impresionant, cu o deschidere a aripilor de 7-8 metri, este Tropeognathus. Numele vine din greacă, „tropeo” (a se înclina) și „gnathos” (fălcă), referindu-se la forma inedită a fălcii sale inferioare, lungă și subțire, un indiciu despre modul unic de hrănire. Fosilele acestui dinozaur au fost găsite în mai multe regiuni din Europa și America de Sud.
Tapejara
Tapejara a fost un pterozaur cunoscut mai ales datorită crestei sale craniene, care varia ca formă și dimensiune și care, conform cercetătorilor, avea mai multe funcții, cum ar fi atragerea partenerilor și reglarea temperaturii.
Numele său provine din cuvântul tupi-guarani „tape” (tatăl) și „yara” (a creației), denumindu-l „părintele creaturilor”, probabil în referință la forma ciudată a crestei sale craniane.
O altă trăsătură aproape unică a acestui dinozaur era ciocul, cu dinți mici și ascuțiți, dovada unei diete erbivore diversificate. Dieta bazată pe plante este un alt detaliu care l-a diferențiat față de alte specii de pterozauri.
Pteranodon
Pteranodon (Aripa-fără-dinți), unul dintre cei mai faimoși pterozauri, își petrecea cea mai mare parte a timpului planând deasupra mărilor și oceanelor în căutare de pești, asemănător albatroșilor de astăzi. E posibil, conform paleontologilor, să fi putut prinde peștii afundându-se cu ciocul după aceștia.
Se pare că acest dinozaur nu avea dinți, ci un cioc similar cu cel al păsărilor de astăzi, format dintr-o structură osoasă puternică.
Te așteptăm la Dino Parc Râșnov, cel mai mare parc cu dinozauri din Sud-Estul Europei și un muzeu în aer liber, unic în România. Nu uita să ne dai like pe Facebook și follow pe Instagram!