Studiile despre dinozauri ne-au dezvăluit o multitudine de informații despre mediul în care trăiau aceștia, despre ceea ce mâncau sau despre cum vânau. Totuși, există și informații mai puțin cunoscute despre dinozauri, cum ar fi faptul că mulți dintre ei aveau mătreață, dar și că ar fi existat purici gigantici, care-ar fi trăit pe dinozauri! Citește articolul și află concluziile neobișnuite ale paleontologilor despre lumea dinozaurilor.

La Dino Parc Râșnov, cel mai mare parc cu dinozauri din Sud-Estul Europei, poți vedea peste 120 de dinozauri atestați științific. Ia-ți biletele online și hai la Dino Parc Râșnov!

Dinozaurii aveau mătreață!

Conform unor studii recente, se pare că dinozaurii cu pene nu își schimbau pielea ca pe un costum vechi, așa cum fac șerpii, ci o eliminau sub formă de mătreață. Conform cercetătorilor, care au comparat bucățile de piele pe care le elimină păsările de astăzi (și care conțin o cantitate mai mare de grăsime, indiciu care pare a dezvălui un sistem de răcire util în timpul zborului) cu cele găsite în fosilele dinozaurilor cu pene, se pare că mulți dintre dinozaurii cu pene analizați nu erau capabili de a zbura. Puteți citi detalii în articolul de pe smithsonianmag.

La Dino Parc Râșnov puteți admira și o expoziție cu dinozauri cu pene!

Dinozaurii nu au trăit în toate regiunile planetei

Se pare că în primele milioane de ani după ce au apărut, dinozaurii nu au putut popula zona ecuatorială. Doar câteva specii de dinozauri carnivori puteau să trăiască la latitudini atât de mici. În plus, planeta nu arăta deloc așa cum arată astăzi. Se pare că acum 240 de milioane de ani, conform estimărilor oamenilor de știință, ecuatorul era mai degrabă deșertic, cu temperaturi extrem de mari și incendii recurente, ce au distrus vegetația, adică hrana dinozaurilor erbivori. În plus, nivelul de CO2 era de șase ori mai mare decât astăzi. În acest mediu neprielnic, paleontologii au stabilit că ar fi putut supraviețui doar dinozauri carnivori, de dimensiuni mici

Cât de repede creșteau dinții dinozaurilor?

Cercetările paleontologice au demonstrat că giganții preistorici își înlocuiau dinții destul de rapid, chiar de mai multe ori pe parcursul unui an. Cercetarea asupra dinților dinozaurilor, publicată de paleontologul Michael D’Emic de la Universitatea Adelphi și echipa sa a arătat că lui Diplodocus îi creștea un dinte nou la fiecare 35 de zile. 

Dimensiunea imensă a eșantionului de fosile dentare a oferit o oportunitate de a studia Majungasaurus – care a trăit la sfârșitul Cretacicului, până la evenimentul de impact care a distrus dinozaurii ne-aviani acum 66 de milioane de ani – în același mod în care echipa a studiat erbivorele cu gât lung. Dinții prădătorilor din era Jurassică, precum Allosaurus și Ceratosaurus, care au trăit acum aproximativ 150 de milioane de ani, au fost adăugați la setul de studiu pentru a vedea cum se compară mâncătorii de carne din diferite perioade și ramuri ale arborelui genealogic al dinozaurilor.

La Dino Parc Râșnov, poți descoperi peste 120 de dinozauri!

Cercetătorii au analizat și dinții dinozaurilor carnivori, folosind scanări computerizate (CT) și comparații între specii diferite, cum ar fi Majungasaurus, Allosaurus și Ceratosaurus. Detaliile pe care le-au analizat paleontologii au fost gradul de dezvoltare al fiecărui mugur de dinte, estimând astfel formarea dinților pe baza dimensiunii. Concluziile? În lumea dinozaurilor, prădători din Jurasic, precum Allosaurus și Ceratosaurus, aveau o rată de înlocuire a dinților de aproximativ 100 de zile, pe când Majungasaurus (un dinozaur ce a trăit în era Cretacică) avea o rată de înlocuire a dinților mult mai rapidă, de aproximativ 56 de zile, mult mai aproape de speciile erbivore, cărora le creșteau mai repede dinții.  Citește mai multe detalii despre studiu, aici

Dinozaurii nu trăiau sute de ani

Primele ipoteze ale cercetătorilor au fost că dinozaurii trăiau sute de ani. Pe măsură ce metodele de analiză ale paleontologiei au devenit mai sofisticate, durata de viață tipică a unui dinozaur a fost stabilită la o medie de 30 de ani pentru carnivori și de la 70 până la 80 de ani pentru ierbivori. 

Se pare că ritmul de creștere al unui dinozaur a putut fi citit chiar în oasele acestora! Formarea și creșterea oaselor are loc în straturi și din cauza variațiilor anuale de temperatură sau de cantitate de mâncare disponibilă, la scheletele dinozaurilor s-au observat inele de creștere, similare cu cele ale arborilor, analiză care a permis validarea datelor despre vârstele acestora.

Dinozaurii aveau purici gigantici

În 2012, cercetătorii de la Universitatatea din Beijing au descoperit fosile de purici, conservate în chihlimbar, o descoperire care pune într-o nouă lumină lumea dinozaurilor. Se pare că Pseudopulex jurassicus și Pseudopulex magnus (numele dat speciilor de purici preistorice) aveau o lungime de până la 3 centimetri și au trăit acum 125 și 165 de milioane de ani și aveau un cioc care putea străpunge chiar și cea mai groasă piele.

Puricii preistorici aveau picioarele mult mai lungi decât puricii de astăzi, posibil pentru a se agăța de solzii dinozaurilor. Explicând contextul pe care-l înțeleg astăzi despre lumea de acum 150 de milioane de ani, paleontologii menționează că în acea perioadă, lumea părea să fie din ce în ce mai plină de insecte, posibil datorită unor modificări climatice. Iar impactul acestora în lumea dinozaurilor nu a fost deloc mic! Unele insecte polenizatoare au dus la dezvoltarea plantelor cu flori, în detrimentul ferigilor, iar dinozaurii care nu s-au putut adapta, au avut de suferit. Mai mult, apariția relativ rapidă a mai multor specii de insecte ar fi putut decima populații întregi de dinozauri, fiindcă aceștia nu aveau sistemul imunitar antrenat pentru a face față insectelor, viermilor și paraziților.

Te așteptăm la Dino Parc Râșnov, cel mai mare parc cu dinozauri din Sud-Estul Europei și un muzeu în aer liber, unic în România. Nu uita să ne dai like pe Facebook și follow pe Instagram