Triceratops a fost un dinozaur erbivor, care a trăit acum aproximativ 66 milioane de ani, în Cretacic, în regiunea Americii de Nord. Triceratops și-a împărțit mediul cu un număr de prădători mari, inclusiv cu Tyrannosaurus Rex, despre care se crede că a fost unul dintre principalii săi prădători. În ciuda dimensiunii sale, și a coarnelor impresionante, paleontologii au concluzionat că unii dinozauri din specia Triceratops nu s-ar fi putut apăra mereu de prădători. Numele Triceratops, care înseamnă „față cu trei coarne”, este derivat din cuvintele grecești trí- (τρί-) însemnând „trei”, kéras (κέρας) însemnând „corn” și ṓps (ὤψ) însemnând „față”.

La Dino Parc Râșnov, cel mai mare parc cu dinozauri din Sud-Estul Europei, îl poți vedea și pe Triceratops! Ia-ți biletele online și vino să descoperi peste 120 de dinozauri atestați științific și reproduși în mărime naturală, conform celor mai noi descoperiri paleontologice.

Cum au fost descoperite fosilele de Triceratops?

Triceratops a fost numit și descris oficial de paleontologul american O.C. Marsh în 1889. În prezent există două specii recunoscute: Triceratops horridus și Triceratops prorsus.

Primele fosile de Triceratops au fost descoperite în apropiere de Denver, Colorado, în primăvara anului 1877, de către un cowboy. Edmund B. Wilson a observat, atunci când trecea pe lângă o prăpastie, un craniu imens. Cowboy-ul a încercat să prindă craniul cu lasso-ul, însă acesta a căzut în prăpastie. Auzind despre aceasta descoperire, Othniel Charles Marsh, un paleontolog american, a pornit recuperarea craniului, l-a studiat și deși inițial a crezut că acesta aparținea unui bizon imens, a realizat că a descoperit o nouă specie de dinozaur.

Un studiu relativ recent, realizat de cercetătorii de la Yale, a determinat că Triceratops ar fi putut fi unul dintre ultimii dinozauri care au trăit pe Pământ. Fosilele studiate de paleontologi și descoperite în Hell Creek, Montana, par a aparține celui mai tânăr dinozaur cunoscut științei.

Triceratops poate fi admirat la Dino Parc Râșnov

Cum își folosea Triceratops coarnele?

Foarte mult timp, paleontologii au considerat că acest dinozaur își folosea coarnele doar pentru a se apăra împotriva prădătorilor. Dar, în ultimii ani, s-au emis mai multe ipoteze, inclusiv că dinozaurii ar fi putut utiliza coarnele pentru ritualuri de împerechere sau pentru a-și învinge rivalii.

Într-un studiu publicat în Scientific Report, o echipă de oameni de știință italieni au detaliat analiza asupra unei cicatrice descoperite pe craniul lui Big John (un nume dat de către cercetători celui mai mare craniu de Triceratops descoperit vreodată).

Descoperit pe o stâncă din Dakota de Sud în 2014 și numit după proprietarul de teren, Big John a primit destul de puțină publicitate până când o firmă italiană de pregătire a fosilelor a cumpărat și restaurat rămășițele dinozaurului, în 2020.

Craniul lui Big John o gaură mare, în formă de semilună, la baza gâtului. Conform lui Ruggero D’Anastasio, de la Universitatea D’Annunzio din Chieti-Pescara din Italia și unul dintre autorii studiului, analiza în profunzime a probelor, cu microscopul electronic, a demonstrat că dinozaurul era în proces de vindecare, deci o lovitură care nu a produs moartea dinozaurului. Cercetătorii au concluzionat că lovitura care a dus la gaura identificată în craniul lui Big John a fost făcută de un alt Triceratops.

Noi descoperiri paleontologice

Fiecare studiu asupra vieții dinozaurilor, bazat pe analiza fosilelor descoperite în vechime, mai adaugă un strat de informații despre speciile studiate. Deși se ocupă cu dinozauri care au trăit acum milioane de ani, paleontologia e o știință plină de schimbări, date fiind noile ipoteze și studii. Iată câteva dintre cele mai noi descoperiri despre Triceratops, studii publicate în ultimii ani.

Un schelet aproape complet de Triceratops

La Muzeul Melbourne din Australia, a fost expus, în 2022, un schelet aproape intact de Triceratops. Craniul este 98% complet și cântărește peste 260 de kilograme. Întregul schelet numără aproape 300 de oase și cântărește mai mult de o tonă.

Ce strămoși a avut dinozaurul?

Paleontologii din SUA au descoperit o nouă specie de dinozaur cu coarne, care pare să fi fost un strămoș al lui Triceratops. Specia nou descrisă, cu numele Menefeeceratops sealeyi, a trăit în regiunea New Mexico, acum 82 de milioane de ani și face parte dintr-un grup de dinozauri similari cu rinocerii de astăzi (cunoscuți sub numele de specii ceratopside), care trăiau în turme și aveau coarne, creste și cioc.

Fosilele au fost găsite în regiunea Formației Menefee din nord-vestul New Mexico, în 1996, de Paul Sealey, un asociat de cercetare al Muzeului de Istorie Naturală și Știință din New Mexico. Menefeeceratops avea dimensiuni mult mai reduse (între 3 și 5 metri lungime), comparativ cu Triceratops, care putea ajunge și la  9 metri lungime.

Te așteptăm la Dino Parc Râșnov, cel mai mare parc cu dinozauri din Sud-Estul Europei și un muzeu în aer liber, unic în România. Nu uita să ne dai like pe Facebook și follow pe Instagram!