Trăsăturile caracteristice ale lui Baryonyx (supranumit și “gheară masivă”) sunt ghearele de dimensiuni mari de pe membrele superioare, precum și botul alungit, foarte asemănător cu cel al unui crocodil. Acest dinozaur era bine adaptat pentru a prinde pești, în ape puțin adânci. Baryonyx a fost cel mai mare carnivor din Europa în perioada Cretacicului timpuriu. Află mai multe despre acest dinozaur din articolul nostru și vizitează Dino Parc Râșnov, cel mai mare parc cu dinozauri din Sud Estul Europei pentru a-l putea admira pe Baryonyx!

Cum a fost descoperit Baryonyx?

Fosila dinozaurului a fost descoperită în 1983, în Marea Britanie. Pe măsură ce paleontologii au studiat rămășițele, au ieșit la iveală noi ipoteze despre viața acestui tip de dinozaur. Scheletul găsit în Marea Britanie s-a dovedit a fi unul complet și din investigațiile inițiale, s-a stabilit că deși Baryonyx era un teropod carnivor, nu semăna cu niciunul descoperit până atunci.

De exemplu, oamenii de știință au observat că nările erau amplasate foarte în spate, o caracteristică a animalelor care consumă pește. Un alt indiciu referitor la dieta acestui dinozaur a fost forma dinților, rotunzi în secțiune și foarte asemănătoare cu cea a crocodililor. Conform paleontologilor, nu există foarte mulți dinozauri care să fi mâncat pește, Baryonyx și Spinosaurus fiind cele două exemple principale din această categorie.

Unde a trăit Baryonyx?

Se pare că în perioada când a trăit, sudul Angliei era o întindere mare de lagune, deci mediul era mai degrabă mlăștinos. Până acum, descoperirile de fosile de Baryonyx au fost făcute în Marea Britanie și Spania, iar specimene de Spinosaurus (dinozaur foarte apropiat ca și trăsături) au fost descoperite în Maroc, Egipt sau Brazilia.

Pe lângă concluziile înaintate de cercetători, pornind de la forma scheletului, există dovezi general acceptate că acest dinozauri mânca, pe lângă pește, chiar și dinozauri mai mici, cum ar fi Iguanodon.

Pe Iguanodon îl poți întâlni la Dino Parc Râșnov!

Te așteptăm la Dino Parc Râșnov, cel mai mare parc cu dinozauri din Sud-Estul Europei și un muzeu în aer liber, unic în România. Nu uita să ne dai like pe Facebook și follow pe Instagram!