Spinosaurus, sau “șopârla cu spini”, cum s-ar traduce numele lui, a fost cel mai mare dinozauri carnivor! Cu o lungime de 17 metri și cu o greutate de 8 tone, Spinosaurus îl întrecea chiar și pe T-Rex.

La Dino Parc Râșnov, cel mai mare parc cu dinozauri din Sud-Estul Europei, îl poți vedea și pe Spinosaurus! Ia-ți biletele online și vino să descoperi peste 120 de dinozauri atestați științific și reproduși în mărime naturală, conform celor mai noi descoperiri paleontologice.

Spinosaurus a trăit în perioada Cretacicului Mijlociu, adică acum aproximativ 100 de milioane de ani, în regiunea în care astăzi regăsim Egiptul, Marocul și Niger. O trăsătură specifică acestui dinozaur carnivor era gura, care semăna cu cea a unui crocodil. Dinții drepți, atipici pentru un carnivor de temut, îl ajutau, conform ipotezelor oamenilor de știință, să prindă cu eficiență peștii. 

Paleontologii au concluzionat că Spinosaurus avea o inteligență destul de mare (indiciul principal fiind dimensiunea creierului, relativ mare față de greutatea corpului). În urma analizelor desfășurate pe rămășițele acestui dinozaur, s-a mai descoperit că dinozaurul mergea pe două picioare (brațele sale erau mai scurte decât picioarele) și putea să se deplaseze foarte rapid.

Spinosaurus te așteaptă la Dino Parc Râșnov!

Cum au fost descoperite primele oase ale acestui dinozaur?

În 1912, paleontologul Freiherr Ernst Stromer von Reichenbach, alături de vânătorul de fosile Richard Markgraf au descoperit, în Egipt, primul schelet de Spinosaurus. Scheletul nu era întreg și trăsăturile atipice ale dinozaurului sugerau că paleontologul avea de-a face cu un prădător puternic. După datarea fosilelor, paleontologul a observat că Spinosaurus ar fi trăit în aceeași perioadă cu T-Rex, caz în care ar fi existat cel puțin doi dinozauri la vârful lanțului trofic, o situație neobișnuită. Această enigmă a devenit cunoscută ca „Enigma lui Stromer” și nu a fost clarificată decât decenii mai târziu.

În anii 2000, paleontologul Nizar Ibrahim a reușit să pună în context fosilele, în funcție de un nou sit în care au fost găsite rămășițele dinozaurului. Se pare că zona în care a trăit Spinosaurus era cândva o câmpie luxuriantă, cu multe râuri, în care dinozaurul putea să înoate, fiind un caz extrem de interesant de dinozaur adaptat la viața acvatică. Răspunsul lui Ibrahim la ipoteza formulată de Stromer a fost, deci, că cei doi carnivori de temut ar fi putut coexista, dat fiind faptul că trăiau în medii diferite. Conform teoriei sale, Spinosaurus reprezintă o tranziție între mediul terestru și cel acvatic, pe când T-Rex era activ pe uscat.

Cât de bine înota Spinosaurus?

Noi studii realizate de paleontologii de la Universitatea din Chicago sugerează că Spinosaurus nu era un înotător excelent și că mai degrabă putea vâna aproape de malul apei.

Paul Serano, autorul studiului, a construit, alături de echipa sa, un model a scheletului dinozaurului, realizat pe baza scanărilor oaselor găsite până acum și a studiat cu atenție biomecanica structurii cozii, încercând să-i identifice funcțiile în timpul înotului. Concluzia a fost că Seismosaurus ar fi fost prea rigid pentru a se putea propulsa în adâncul apelor.

Concluzia echipei a fost că Spinosaurus era semi-acvatic și că acesta putea vâna în apropierea malului apelor, nefiind adaptat perfect pentru a se aventura în adâncimea apelor.

Te așteptăm la Dino Parc Râșnov, cel mai mare parc cu dinozauri din Sud-Estul Europei și un muzeu în aer liber, unic în România. Nu uita să ne dai like pe Facebook și follow pe Instagram